2017. szeptember 30., szombat

Vadászat - így választok új arcápolási terméket

Most, hogy a nyári meleg helyett az őszi-téli mínuszok ellen kell felszerelni a bőrömet, kénytelen vagyok más szempontok alapján összeválogatni az arcápolási termékeimet. Alapvetően a nyári krémeimmel abszolút meg voltam elégedve, pedig a hőmérséklet és az izzadság eléggé ki szokta kezdeni. Ilyenkor sokkal nagyob hajlamom van a pattanásokra és az egyéb kis pörsenésekre, dudorokra, de a nyár végére egészen egyben volt a bőröm.
Az is tény, hogy babaarcom sosem lesz, akkor sem, ha milliókat költök rá havonta, de nem is bánom, megtanultam elfogadni azt, hogy a tökéletes bőr sem feltétlenül tenne boldoggá. Ráadásul ha nem kényszerültem volna rá a különféle bőrproblémák miatt arra, hogy részletesen utánaolvassak ezeknek a megoldásoknak, biztosan nem fordítanék elegendő időt és energiát huszonévesen, és negyven felett bizonyára sopánkodnék, hogy ráncos vagyok és öreg (így legalább csak öreg leszek, de ráncos nem). Szóval lényegében az a célom, hog a rosacea, ekcéma, tág pórusok, pattanás utáni hegek és egyéb problémák ellenére alapozó nélkül is elviselhető legyen az állapot - bár anélkül azért még mindig nem szívesen lépek ki otthonról. De nagyon sokat változott a bőröm az elmúlt két évben, amióta odafigyelek rá és naponta foglalkozom vele, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy szánjon rá pénzt és energiát.




Vissza a lényeghez. Alapvetően a rétegezésben hiszek, ez gyakorlatban azt jelenti, hogy nem egy nappali és egy éjszakai krémtől várom el, hogy küzdjön a pattanások ellen, tápláljon, hidratáljon, legyen benne anti-aging összetevő, feszesítsen, legyenek benne antioxidánsok, és még sorolhatnám. Ilyen termék nincsen, mert ha lenne, az ezeket segítő összetevők olyan kis mértékben lennének benne a krémben, hogy elvesztenék az értelmüket. Még a hidratálást sem bízom egyetlen egy termékre, igyekszem úgy összeválogatni őket, hogy több krémben is legyenek hidratáló, vízmegkötő összetevők. Itt már ugye figyelni kell a a többi terméket is, össze kell hangolni, és jó tudni, hogy melyik terméknek mi a fő profilja, és legfőképpen, hogy milyen aktív összetevők vannak benne. Lényeg a lényeg: a problémákra sosem egy darab krém lesz a megoldás.

Szóval, ha már több termék, nyilván mindegyiket más kategóriába sorolják, tonik, esszencia, lotion, szérum, sleeping pack, és még ezer féle-fajta megnevezéssel találkozhatunk. Igazából én ezekkel a megnevezésekkel annyira nem foglalkozom, állag és összetevőlista alapján döntöm el, hogy melyik krém hova illene bele a rutinomba. Google-ben vagy a kedvenc blogjaimban utána tudok nézni egy addig számomra ismeretlen termék állagának és összetevőinek, bár az állag nálam nem annyira jelentős, hogy csak emiatt (ne) vegyek meg egy krémet. Ha pedig már az összetevőknél tartunk, számomra nagyon fontos, hogy alkoholt semmiképp se tartalmazzon a termék, még kis százalékban sem. A rosaceás bőröm állapotát már kis mennyiségben is nagyon tudja rontani, és ezt a mindennapok során is tapasztalom - egy pohár bor után már vöröslenek az orcáim, és ezek a foltok sokszor az alapozón is átütnek. Arra is igyekszem figyelni, hogy illatanyagot ne tartalmazzon egy olyan termék, amit nap mint nap alkalmazok az arcomon. Azzal nincs baj, ha egy fátyolmaszkban van egy kis parfüm, hiszen azt amúgy sem használok naponta. Az ázsiai termékekben gyakran vannak mindenféle növényi kivonatok, amelyekkel érdemes vigyázni, mert szintén potenciális irritálók, ezért erre is próbálok odafigyelni, de nem mindig sikerül. Ez egyébként is egyéni dolog és ki kell tapasztalni. Amúgy azt vettem észre az elmúlt hónapokban, hogy nem annyira érzékeny a bőröm, mint amilyennek kikiáltottam, de szeretnék majd Epicutan allergiatesztet csináltatni az elkövetkezendő hónapokban, amiben többek közt a propilén glikolt (krémek nagyon gyakori összetevője), az illatanyagot és a parabéneket is nézik.

Gyakorlatban egyébként így történik a kiválasztás nálam: egy blogon, Krémmánián, egyéb helyen olvasok egy ígéretes termékről, aminek egyből megkeresem az összetevőlistáját, ez jobb esetben fent van Krémmánián, de lehet, hogy Cosdna-n kell utánakeresnem, esetleg Google-ben, vagy az ebay-es eladónál rákérdezni üzenetben (ha olyan termékről van szó, ami megvásárolható az Ebay-en). Első körben a szemem az alkoholra és az illatanyagra szűr rá, ha ezen a teszten átment a termék, jöhet a részletesebb átvizsgálás - mennyit tartalmaz a névadó összetevőből, mik a marketing-ígéretek, illetve mik az eddigi vásárlók véleményei, ki milyen bőrtípussal használja. Ha ezek után is meggyőzőnek találom, megnézem a mennyiség/összetevő-ár arányt, és ha még mindig szimpatikus, felkerül a Kozmetikum-listámra, ami igazából egy egyszerű Word dokumentum, ahova csoportok szerint szoktam beírni a potenciális megvásárolandó darabokat: olajos-balzsamos lemosó, zselés de kíméletes lemosó, fényvédő. tonik, esszencia, lotion, hámlasztó, szérum, krém, mask/pack/akármi, és végezetül a szemkörnyékápolók. A fátyolmaszkokat nem ide gyűjtöm, mert őket csak az ebayes wishlistembe szoktam bedobálni, és azt veszem meg általában, amihez kedvet érzek, itt sokkal kevésbé vagyok körültekintő.

Amikor egy termékem elfogyóban van, először az merül fel bennem, hogy a közelgő hiány pótlására újra őt vessem-e be, vagy keresgéljek és próbáljak ki minél több terméket. Az alábbi termékeket nem helyettesítem mással, mert tökéletesen meg vagyok velük elégedve és nem is szeretnék mást használni egyelőre helyettük:
- The Ordinary Niacinamide 10% + Zn 1%
- Cosrx Galactomyces esszencia
- Cosrx Advanced Snail Mucin
- The Ordinary Azelaic Acid


Jelenleg tehét azt érzem, hogy ezek azok a termékek, amikből mindig kell, hogy legyen itthon, ők az alapkövek. Voltak olyan időszakok, amikor nem használtam ezeket a termékeket, és ezek a hónapok döbbentettek rá, hogy ők azok, akikhez foggal-körömmel ragaszkodom. Most például a csigás esszenciából nincs itthon, és valahogy érzem a hiányát, hiába használok hialuronsavas lotion-t a Hada Labótól és többféle hidratáló krémet, nem az igazi a bőröm hidratáltsága, sokkal jobban szerettem azt az állapotot, amikor ez a Cosrx esszencia is hozzáadta, amit tud.
Ezeket a nélkülözhetetlen termékeket sárga kihúzással jelölöm a fájlomban, az éppen használtakat pedig zölddel. Tervben van az is, hogy a már korábban használt krémeket is jelzem, és például írok hozzá egy rövid jellemzést és egy pontszámot, esetleg egy blogposzt linkjét is.

Ha viszont az elfogyandó termék nem nyűgözött annyira le, vagy még túl sok más van a kívánságlistámon, akkor jön a választás nehézsége. Melyik legyen? Jelenleg hidratálókrém(ek)et keresek az őszi-téli szezonra. Már egynek is örülnék, mert igazából az elfogyó Mizon csigás gélkrémem mellett még a Schaebens Totes Meer biztosan bírni fogja egy darabig, de a hidegebb estéken szeretek legalább két terméket rétegezni (és nem egy, nehezebb-zsírosabb állagú krémmel befejezni az esti rutint). Szóval előkapom a listám, és egyesével újra végignézegetem őket, összetevőlista, ígéretek, vélemények, ár. Bőven van miből válogatnom, márkák és állagok, ígéretek széles választéka. Bár nyilván itt is befolyásolhatnak az érzelmeim is, azért próbálok racionális lenni, mint a bőrápolás egészében. Ezért a kiválasztás után alszom még legalább egyet a dologra, de inkább többet is, hogy biztosan ne elsietett választás legyen.

Ha megvagyok, nincs más dolgom, mint megrendelni a termékeket. Szeretek több dolgot egyszerre dobni a kosaramba és így csak havonta egyszer rendelek, meghatározott összegig, ehhez igyekszem tartani magam. Most a Cosrx csigás esszenciáját és a Mizon Peptide Ampoule krémjét várom az Ebayről, kiegészítve egy izgalmas fátyolmaszkkal és pár kaktuszos-szukkulenses cetlivel, matricával. Egyébként az a tapasztalatom, hogy a koreai kozmetikumok Ebayről viszonyalg rövid időn belül, nagykából 2-3 hét alatt megérkeznek.



Még pár mondatot szeretnék veletek megosztani, bár talán nem ehhez a témához kötődik szorosan, de azért beszélek róla. Nem vagyok feltétlenül a minimalizmus híve az életben, a bőrápolásban sem, bár néha zavar, hogy már nem férek el a sok kozmetikumomtól. Általában gyakran rendelek jó pár héttel, de akár hónapokkal azelőtt, hogy az adott krém elfogyna, mert mivel nem csak be kell szaladnom egy-egy drogériába, hanem - ahogy írtam - heteket kell várnom egy termékre, jobban szeretem a biztonságot. Az Ordinary termékeket is egyszerre rendelem, mert 25 euró fölött ingyenes a kiszállítás (kivétel az a néhány eset, amikor a Skinsmart webáruházól vásárolok, és oda is "hozzácsapódik" esetlegesen pár Ordinary-testvér). Ezért gyakran halmozódnak fel termékek, amik hetekig, hónapokig állnak a szekrényben arra várva, hogy előkerüljenek és használatba vehessem őket. Szerintem ezzel nincs gond, amíg nincs nyitva minden egyes krémem és esszenciám, amit megrendelek, és amíg tényleg tudom magam tartani ahhoz, hogy mielőtt az adott terméktípusból egy újat csak a kíváncsiság kedvéért megnyitnék, azelőtt az utolsó cseppet is kinyerem a jelenleg használtból, még abban az esetben is, ha annyira nem nyűgöz le.
Egy rutinon belül, egy problémára használok több terméket is, mert ahogy leírtam, a hatóanyagok együttes erejében bízok, ennek köszönhetően van válogatási lehetőségem a tonerek, esszenciák, lotionök, fényvédők, hidratáló krémek és hámlasztó hatású készítmények között is. De ezekről majd bővebben akkor, amikor bemutatom az őszi-téli rutinom tagjait :)

Még egy hír, ezt már tényleg csak zárójelesen, de szeretnék hamarosan egy Instagram oldalt készíteni a blognak, mert úgy érzem, tudnék ott is megosztani olyan hasznos gondolatokat, amik egy külön blogposztot nem feltétlenül érnek meg. Amint elkészül, a linkjét be fogom tenni ide.

Szép hétvégét mindenkinek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése