2017. január 7., szombat

#8 -- Tervek, célok, álmok - here I come 2017!

Tudom, hogy mindenki ugyanezt a témát boncolgatja a legfrissebb blogposztjában, de nagyon fontosnak tartom azt, hogy kellő hangsúlyt fektessünk a következő évünk tudatos megtervezésének. Sokszor nem is minden teljesül, de legalább elkezdtük és megpróbáltuk, energiát fektettünk bele.

1.
Ami a pénzügyeimet illeti, diákként nem mondom, hogy sok minden lenne a listán, de úgy érzem, bőven lehetne lejjebb faragni a kiadásaimból, ha tudatosan vásárolnék és költenék minden hónapban, előre végiggondolnám, hogy mire kell költenem és mi az, amire szeretnék, ha van miből. Szóval ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy a hónap elején leszögezem a kötelező kiadásokat, és ahhoz a pénzhez nem nyúlok. (Pl. számlák - x ft, nyelvtanár, y forint -- nálam ez a kettő a legfontosabb de vannak még bőven a listán mások is.) Ezután behatárolom, hogy egy hónapban kb mennyit szeretnék ételre költeni, és itt most az otthon elkészített ételekről beszélek. Szeretek előre bevásárolni, és abból gazdálkodni, mert költséghatékonyabb is, mintha minden nap valahol a városban ennék, meg jobban számon tudom tartani, hogy mit eszem (próbálok megszabadulni a felesleges zsírpárnácskáimtól).
Természetesen a kiadásaim és bevételeim papírra vetésétől sem zárkózom el, bár ezzel már próbálkoztam, de ha nem is egész évben, de év végére jó lenne eljutni arra a szintre, hogy természetesnek számít, hogy mindent feljegyzek.
Illetve idéntől jó lenne takarékoskodni is. Diákként nem feltétlenül futja még a havi kiadások és a nyaralásra gyűjtés mellett erre, de ha lesz rendes állásom, talán már gondolkodhatok e téren is.



2.
Ideje lenne tenni az egészségemért, és ebben a fejezetben kivételesen nem a helytelen étkezést és a rendszertelen mozgást említeném, hanem az orvosi vizsgálatok hiányát. Tűfóbiásként nem egyszerű kivizsgáltatnom magam, hiszen minden alaposabb vizsgálat során kérnek egy teljes vérképet vagy speciális vérvételt, de én ennek már a gondolatától is irtózom. Tavaly februárban voltam utoljára, de azóta két helyről is beutaltak, és illene még az év első negyedében túl lennem ezeken.
Mindezen felül sajnos a családban nagy hajlam van a cukorbetegség megjelenésére, így minimalizálnom kellene a cukorfogyasztást. Borzasztó bevallanom, hogy nem tudok megemlíteni egy olyan napot sem, amikor legalább egyszer ne nassoltam volna, és ez egyenes út a cukorbetegséghez.
Amilyen orvosokat idén szeretnék (újra) meglátogatni: belgyógyász-endokrinológus, bőrgyógyász, nőgyógyász, és majd ami még jön időközben.

3.
Az előbbiek fényében az étkezést is ideje komolyan venni. Nem csak azért, hogy jobb alakom legyen, hanem mert ahogy említettem, az egészségem súlyos veszélyben lehet, ha nem változtatok az étkezési szokásaimon. A kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás ideje remélem leáldozik ebben az évben, és a folyadékbevitelem is van még hova nőjön. A gyümölcscukron felüli cukroknak sem szabadna igent mondanom és elcsábulnom, persze alkalmanként nem származhat belőle gond, de a rendszeres fogyasztás nem viselhető el továbbra.
Ami még problémás, az a mértéktelen mennyiségű étel elfogyasztása, ami csak feleslegesen dolgoztatja meg az emésztőrendszerem, így a napi 4 étkezés lenne számomra a legmegfelelőbb, és legkönnyebben tarthatóbb.



4.
A testmozgással nem mondom, hogy nagyon rosszul állok, hiszen szeptembertől heti két alkalommal jártam az egyetemre edzeni, ami ráadásul nem csak az az ellötyögök típusú volt, hanem kőkemény köredzés TRX-szel, toguval és mindenféle gyakorlatokkal. Persze ez a három hónap nem művelt csodát, de megszerettem, és talán heti egy alkalommal fizetni is hajlandó vagyok érte.
Azonban a számot növelni kéne, legalább heti négyre, hiszen a túlsúlyomat ideje lefaragni, ráadásul az időmből is kiférne. Főleg, hogy a futás is nagy szerelem és a YouTube-on is találni már mindenféle, otthon is egyszerűen, eszköz nélkül végezhető izzasztó edzéseket.




5.
Sajnos hajlamos vagyok válasz nélkül hagyni olyan emberek leveleit, akikkel egyszer régen közel álltunk egymáshoz, vagy szimplán nem keresni őket - ok nélkül, időhiányra hivatkozva, pedig még egy tartalmasabb válaszlevél sem vesz el húsz percnél többet az időmből, arról meg ne is beszéljünk, hogy ezt egy unalmasabb egyetemi óra keretén belül is meg lehet írni és el lehet küldeni. Az időbeosztással sok gondom akad, de talán évről-évre egy fokkal tudatosabb vagyok, és minél több dolgom van egyszerre, annál jobban rá vagyok kényszerítve arra, hogy menjenek a dolgok (sokszor a hétköznapokon 8-18 között óráim vannak, sokszor reggel már az edzést is letudtam, esténként gyakran dolgozom a színházban, és pénteken egy másik helyen is dolgozom. Hétvégéken néha a színházban szoktam lenni, mindemellett a barátommal is igyekszem foglalkozni és külön franciára is járok - soknak tűnhet, de igyekszem lefoglalni magam, mert így nincs időm panaszkodni). Eltértem a lényegtől, ami az lenne, hogy nem hagyom, hogy levelek napokig hánykódjanak a bejövő postafiókomban, hanem a lehető leghamarabb letudom őket - és igenis ráírok az olyan emberekre, akikkel érdekelne, hogy mi van, csak ekkora kihagyás után nem merek kezdeményezni.

6.
Bár a pénzügyi résznél már említettem, de a tudatos vásárlást egy másik okból kifolyólag is szeretném. Nagyon sok olyan dolog áll a szekrényemben, amit nem használok ki - ezek főleg olyan vásárlások eredményei, amik olcsóbbak. Tavaly ilyenkor még nem egészen voltam tisztában azzal, hogy milyen ruhadarabok mikkel illenek össze, csak megvettem, ami tetszik, és majd hordom azzal, ami van, de amikor reggelente végignéztem az aznapi öltözékemen, nem voltam elégedett. Ezért kitaláltam, hogy milyen színeket és anyagokat szeretnék főként viszontlátni a szekrényemben, és azóta sokkal jobban érzem magam a ruháimban. Lehetne ezt még hova fejleszteni, és remélem, hogy idén is ezt a vonalat követem majd.



7.
A sikereimre is próbálok odafigyelni, amelyek a jövőmre nagy hatással lehetnek: ide tartozik a BA diploma megszerzése, a francia felsőfokú nyelvvizsga letétele, egy angol tanfolyam elvégzése (majd a későbbiekben abból is egy felsőfokú nyelvvizsga megszerzése) és a jogosítvány legalább elkezdése. Mivel a diplomám önmagában nem ér sokat, a nyelveket különösen szeretném kamatoztatni, mert kicsit pénzorientált vagyok, és bár szeretnék abban elhelyezkedni, amit tanultam, de nem 150 ezer forint nettó bérért életem végéig. Így el tudom magam képzelni nagyobb cégeknél is az angol-francia nyelvtusásomnak köszönhetően, bár ez erre az évre még nem feltétlenül cél. Idén azzal is megelégszem, ha találok egy olyan munkahelyet, ahova szeretek bejárni - viszont egy évvel a diplomám megszerzése után talán annyi plusz papírnak leszek birtokában, hogy bátrabban merek majd belevágni az álláskeresésbe, és mobilisabb is leszek már egy jogosítvánnyal és remélhetőleg autóval a zsebemben/garázsomban. Már azon is gondolkodtam, hogy egy hasznosabb alapképzési szakot is elvégezhetnék, vagy ha azt nem is, még mindig nagyon sok tanfolyam és szakképzés áll rendelkezésemre, amiket munka mellett is csinálhatnék, de ez már inkább a 2018-as évre szóló terv.



8.
Csapjunk át a kellemesebb, kikapcsolódáshoz köthető témákhoz, mert ezzel kapcsolatosan is megfogalmazódott pár dolog. Két "blogot" "vezetek" egyszerre, és az utóbbi időben egyikkel sem foglalkoztam túlságosan. Ezt a blogot nagyon szeretem, hiszen csakis olyan témákról van szó, amelyek engem érdekelnek - bőrápolás, sminkelés, egyéb csajos dolgok és az ezekhez köthető beszélgetős bejegyzések. Bár kicsit konkrétabbnak kellene lennem a témákat és a bejegyzéseket illetően, de sok tervem van, amiket nem mindig tudok megvalósítani. Bízom benne, hogy ebben az évben felfuttatom kicsit a dolgokat, és idén több bejegyzéssel örvendeztetlek meg benneteket.
A másik blogom pedig tényleg nem egy nagy szám, egy tumblr-oldal, amit elmagyarázni nem tudok, csak akkor érti meg az ember, hogy mi ez, ha használja. Két réteg van: a tinik, akik mindenféle szerelmes, tinis, egyéb dolgot osztanak meg. és vannak a többiek, akik mindent. :D Én az utóbbihoz tartozom, és megfogadtam, hogy ebben az évben megduplázom az ottani követőim számát is.  Úgyhogy, ha használod az oldalt, és ha szeretnél nekem ebben segíteni és tetszik, amiket oda posztolok, akkor itt tudsz követni.

9.
A családi kirándulásokat leszámítva még nem igazán jártam kikapcsolódás szempontjából sehol, de idén örülnék, ha erre is sort és pénzt tudnék keríteni. Egy nagy, baráti Horvátországozás volt tervben, amit hihetetlenül vártam, de egyre kevesebb esélyt látok arra, hogy ez összejön, szóval lehet, hogy inkább kettesben látogatnánk el valamerre a barátommal nyáron, én Szlovéniának vagy Olaszországnak örülnék a legjobban. Ezen felül Belgiumba is szívesen ellátogatnék, ott családtagjaim is élnek. Vonz még Svédország is, de az talán tényleg nem egy diák pénztárcájának való, illetve Londonba, Párizsba, Barcelonába és Prágába, Pozsonyba, Bécsbe is bármikor szívesen megyek. Ami a belföldet illeti, Visegrádon is örülnék egy kettesben eltöltött hétvégének, hiszen ott a közelben sok kirándulóhely és látnivaló van, illetve a barátom már járt Velemben, ami nagyon lenyűgözte, és már oda is szívesen ellátogatnék a beszámolói alapján. Pécset is nagyon szeretem, és ott is van egy barátnőm, akit már nagyon meglátogatnék, illetve január végén elvileg utazom Szombathelyre is, bár az csak egy egyszerű barátnőzés lesz. Az Északi-középhegység területe vonz még, és Aggtelek, de ez már tényleg annyi terv, hogy ha milliomos lennék se bírnám :D Azért remélem, hogy egy tervnél többet tudok besűríteni ebbe az évbe.



10.
Nagyon sok blogra vagyok feliratkozva, és a legtöbb lány nagyon kedves és nyitott személyiségnek tűnik, akikkel élőben is nagyon szívesen megismerkednék. Talán ha jobban belevágok és több időt fektetek a blogba, lesz alkalmam arra, hogy megismerkedhessek velük és elfogyasszunk együtt egy kávét :)
Ami még a blogot illeti, jó lenne az évben kidolgozni egy olyan egyedi dizájnt, ami illene hozzám és az oldal témájához is, szóval sok olvasást és utánajárást igényel a téma, de remélem, hogy összejön :)

11.
Ahogy idősödöm, egyre inkább úgy vagyok, mint más a borokkal: a drágább, minőségibb termékek kezdik felkelteni az érdeklődésem. Persze eddig is érdekeltek, de mivel egyre inkább nem vagyok megelégedve a drogériás alapozókkal, valószínű nyitni fogok a minőségibb, professzionálisabb termékek felé. Alapozóból a Paris Berlin Le Fluid-del szeretnék kezdeni, jelenleg ez az, ami a legjobban érdekel, bár egy jó primert is találnom kellene, mert a tág pórusaimba nagyjából minden beleül. Az Estée Lauder Double Wear-je is izgatja a fantáziám, illetve a Kryolan termékek szinte mindegyike. Egy Mac rúzsnak is eléggé örülnék, de lenne más termék is, amit kipróbálnék a márkától. Persze mindezek mellett a drogériák kínálatai között is bőven van, amiket kipróbálnék, itt is olvashattok ezekről.



12.
Bár ezt tartom a leginkább fontos témának a blogon és az életben is, mégis az elmúlt két hétben botrányosan keveset foglalkoztam az arcápolással. Ezt természetesen a bőröm sem köszönte meg, így megfogadtam, hogy idén nem lesz olyan nap, hogy ne foglalkoznék vele annyit, amennyi szükséges. Most egyébként úgy érzem, hogy pont annyi és olyan terméket használok, amikkel rendszeres használat mellett abszolút kordában lehet tartani a bőrömet, de van még néhány összetevő, amiket nagyon szívesen próbára tennék, és idén talán a Paula's Choice termékek közül is sikerül megismerkednem valamelyikkel.

Ennyit szerettem volna mára, remélem tetszett nektek az a kis összefoglaló bejegyzés, én év elején nagyon szeretem olvasgatni, hogy miket szeretne realizálni az előttünk álló évben. Mindenkinek nagyon sikeres és boldog évet szeretnék kívánni!

Szeretettel,
Viktoria

(az összes kép a weheartit.com oldalról származik)

5 megjegyzés:

  1. Annyi célt/tervet írtál le Viki, őszintén remélem, hogy mindent sikerült majd összehoznod, illetve összehoznotok a pároddal. Az egészséges életre törekvés útján pedig meletted vagyok maximálisan! Én konkrétan bőrproblémák miatt tűztem ki célul a változást, de a TRX mellé is szeretném letenni a voksomat heti 2x-i rendszerességgel - ugyanis sosem lehetünk eléggé megelégedve magunkkal, nem igaz? :)

    Mindenképpen számolj majd be, hogy hogyan indulsz el az úton, drukkolok neked mindenhez! :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj Stefi, nagyon köszönöm! :) Neked is nagy kitartást kívánok, de az tuti, hogy jó motiválóerő tud lenni, ha az ember szeme előtt mindig a cél lebeg. A TRX-et maximálisan tudom ajánlani, szerintem a legjobb edzésforma, minden izmot megmozgat, nem tudod túledzeni vele magad, ráadásul nem is unalmas. Oké, ódákat tudnék zengeni róla, de inkább nem teszem :D
    Még egyszer sok sikert!! :)

    VálaszTörlés
  3. hmm jó kis tervek :)) és sok szitu ismerős is :D remélem sikerélményed lesz az év végén és meg tudod valósítani a céljaidat :) és várom az aktívabb bloggerkedést! :D

    VálaszTörlés